Analiza organizmu


Diagnostyka nietolerancji pokarmowej

Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na pokarmy, a dokładniej białka, które są rozpoznawane jako obce. Przeładowanie układu odpornościowego przez zaburzenia trawienia i funkcji bariery jelitowej sprawiają, że nie funkcjonuje on prawidłowo. W efekcie wytwarzana jest za duża ilość przeciwciał IgG, co potoczenie nazywane jest nietolerancją pokarmową.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej:

  • Układ pokarmowy: wzdęcia, zaparcia, biegunki, kolki, skurcze, uczucie pełności, nudności, refluks, wymioty, zapalenie jelit, zespół złego wchłaniania, nasilenie objawów schorzeń choroby Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego (IBS).
  • Skóra: pokrzywa, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski.
  • Układ oddechowy: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok, częste infekcje.
  • Układ mięśniowo-szkieletowy: zapalenia stawów, bóle stawów, osłabienie i bóle mięśni, fibromialgia.
  • Układ endokrynny: nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody, obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, zaburzenia płodności, hiperkortyzolemia, hiperprolaktynemia, niedoczynność/nadczynność tarczycy, zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Układ nerwowy: migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, nadmiernie pobudzenie, depresja, lęki, zespół przewlekłego zmęczenia, bezsenność, autyzm, zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
  • Choroby autoimmunologiczne: choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenia jelita grubego, cukrzyca typu I, łuszczyca.

Jak zbadać nietolerancję pokarmową?

Wykonując nadanie pokarmowych IgG, które wskaże produkty nietolerowane, mogące być przyczyną dolegliwości. Na podstawie wyników możliwe jest sprecyzowanie zaleceń żywieniowych, które będą oparte o produkty tolerowane.

Ile objawów nietolerancji się pojawia?

1 lub 2 objawy          więcej        niż 2 objawy

FoodDetective™                             FOODPRINT

FoodDetective™

Test FoodDetective™ pozwala na wykrycie produktów powodujących wytwarzanie przeciwciał lgG, które mogą przyczyniać się do stanów, takich jak nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego, egzema i zapalenie stawów. Badanie może zostać przeprowadzone w gabinecie dietetyka lub istnieje też możliwość zakupu testu do samodzielnego wykonania w domu.

Badanie ambulatoryjne FoodDetective™ Professional

  • Spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC),

  • Wysoka czułość, swoistość i dokładność zapewniają wiarygodność wyniku,

  • Oznaczenie z bardzo małej ilości materiału (50 μl krwi włośniczkowej),

  • Szybki i łatwy w odczytaniu wynik (w ciągu 40-60 minut),

  • Dobrze dobrany panel antygenów (59 produktów).

Badane produkty:

  • Produkty zbożowe: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten.

  • Orzechy: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy włoskie.

  • Rośliny strączkowe: groch, soczewica, fasola biała, orzechy ziemne, soja.

  • Drób i mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina.

  • Ryby i owoce morza: łupacz, dorsz, płastuga, łosoś, pstrąg, tuńczyk, krewetki (2 rodzaje), krab, homar, małże.

  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, por, seler, ziemniak, ogórek, papryka (3 rodzaje).

  • Owoce: grejpfrut, melon, arbuz, jabłko, czarna porzeczka, oliwki, pomarańcza, cytryna, truskawka, pomidor.

  • Inne: herbata, mleko krowie, jaja (całe), kakao, imbir, czosnek, grzyby, drożdże piekarnicze i piwowarskie.

Cena (zawiera konsultację u dietetyka): 400 zł

FoodPrint®

Test FoodPrint® to innowacyjna i zaawansowana technologia mikromacierzowa – miniaturyzacja metody ELISA. Jednocześnie może zostać oznaczonych ponad 200 antygenów pokarmów z
300 μl krwi włośniczkowej. Badanie wykonywane jest w laboratorium.

  • Wykonywane w dwóch powtórzeniach,
  • Charakteryzuje się wysoką czułością (zachowanie struktury 3D antygenów),
  • Przedstawia indywidualny profil nietolerancji pokarmowej pacjenta,
  • Ilościowy wynik badania w U/ml,
  • Czytelny wynik badania z podziałem na grupy pokarmów,
  • Graficzne przedstawienie stopnia reaktywności,
  • Szerokie panele antygenów pokarmowych - możliwość wyboru panelu 80+, 120+, 160+ wegetariański i 220+,
  • Czas oczekiwania: 5-12 dni roboczych od momentu zarejestrowania przez laboratorium.

Uwagi:

Do pobrania krwi wykorzystywane są nowoczesne probówki typu Microvette. Probówka umożliwia pobranie 300 µl bez potrzeby stosowania precyzyjnych mikropipet laboratoryjnych.®Alternatywnie badanie można wykonać z krwi żylnej pobranej na skrzep lub z surowicy dostarczonych w specjalnym zestawie do pobrania wraz z wypełnionym formularzem.

Istnieje możliwość skierowania pacjenta do Punktu pobrań współpracującego z firmą Cambridge Diagnostics. 

Skierowania na badania laboratoryjne dostępne są u dietetyka po uprzednim kontakcie.

Cena (zawiera konsultację u dietetyka i transport próbki przez kuriera do laboratorium):

  • Panel 80+: 750 zł

  • Panel 120+: 1 150 zł

  • Panel 160+ wegetariański: 1 430 zł

  • Panel 220+: 1597 zł


Diagnostyka celiakii

Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, jest trwającą całe życie chorobą o podłożu immunologicznym i genetycznym. Charakteryzuje się przede wszystkim nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego znajdującego się w zbożach (m.in. pszenicy, życie, jęczmieniu). Do zapanowania nad chorobą konieczne jest przestrzeganie diety bezglutenowej.

Osoby, które mają predyspozycję genetyczną, wykazują nadmierną odpowiedź układu odpornościowego na prolaminy zawarte w zbożach glutenowych. Prowadzi to do uszkodzenia kosmków jelitowych i upośledza wchłaniania składników odżywczych. W efekcie pojawiają się rożne objawy, które są związane nie tylko z układem pokarmowym.

Na celiakię mogą chorować osoby w różnym wieku. Choroba ta może się ujawnić zarówno po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, w okresie dorastania, w wieku dorosłym, a nawet u 80-letnich osób.

Objawy celiakii

  • Dyskomfort w jamie brzusznej, bóle i wzdęcia, biegunki, wymioty,

  • Owrzodzenia jamy ustnej i afty,

  • Problemy skórne,

  • Utrata masy ciała, niedożywienie,

  • Zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost,

  • Przewlekłe zmęczenie, depresja, uporczywe bóle głowy,

  • Niedokrwistość,

  • Duszność,

  • Osłabienie mięśni, bóle kostne i stawowe, osteoporoza,

  • Brak menstruacji, zaburzenia płodności i nawykowe poronienia,

  • Współistniejące choroby autoimmunologicznymi.

Jak zdiagnozować celiakię

Aktualnie celiakię można zdiagnozować się za pomocą badań genetycznych, serologicznych i histopatologicznych. Pomimo iż biopsja jelita pozostaje najczęściej wybieraną metodą, to dużo mniej inwazyjną metodą jest pobranie krwi i śliny.

Osoby, które podejrzewają u siebie celiakię, jako pierwszy krok mogą zbadać przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Osoby, które są w grupie ryzyka mogą zbadać przed wystąpieniem objawów allele II klasy układu HLA kodujące antygeny HLA-DQ2 lub HLA-DQ8.

Dostępne badania:

Diagnostyka genetyczna celiakii: NUTRIGENOMIX

Badanie genetyczne obejmujące panel 45 polimorfizmów genetycznych w tym geny zgodności układu tkankowego HLA, odpowiadające za predyspozycję do nietolerancji glutenu.

  • Około 99% osób z celiakią i 60% osób z nadwrażliwością na gluten posiada wersję ryzyka HLA-DQ2 lub HLADQ8.

  • Sześć wariantów genów układu HLA jest przydatnych do klasyfikacji osób do grup ryzyka nietolerancji glutenu. Przewidywanie ryzyka oparte jest na skali od ryzyka niskiego, przez średnie do wysokiego.

  • Badanie z próbki śliny, nieinwazyjne i łatwe pobranie materiału.

  • Wynik w postaci indywidualnego raportu dostarczany w ciągu 4-6 tygodni (w języku polskim), zawiera opis badanych genów.

  • Wykonywane przez certyfikowane i akredytowane laboratorium w Kanadzie.

Cena (zawiera konsultację u dietetyka): 2 249 zł


Badania genetyczne

Indywidualne predyspozycje genetyczne mogą wpływać na sposób, w jaki dany organizm reaguje na żywność, napoje i suplementację. Może kształtować również zachowania żywieniowe. Najnowsze badania wykazują, że osoby, które zastosowały się do informacji o swoich predyspozycjach genetycznych osiągają lepsze wyniki w pracy nad nawykami żywieniowymi.

Diagnostyka genetyczna: NUTRIGENOMIX

  • Badanie dostępne wyłącznie u specjalistów.

  • Panel obejmuje 45 polimorfizmów genetycznych.

  • Nieinwazyjne i łatwe pobranie materiału (śliny).

  • Pozwala na modyfikację zaleceń dietetycznych zgodnie z profilem genetycznym.

  • Informuje o predyspozycji do rozwoju:

    • cukrzycy typu I,

    • chorób sercowo-naczyniowych (np. nadciśnienie, zawał serca),

    • chorób układu kostno-stawowego (np. osteoporoza, zwiększone ryzyko złamań),

    • nietolerancji pokarmowej (gluten, laktoza, kazeina),

    • celiakii (warianty genu HLA),

    • nadwagi i otyłości,

    • urazów sportowych,

    • zespołu przeładowania i niedoboru żelaza.

  • Umożliwia poznanie indywidualnego metabolizmu składników odżywczych: witamin A, B12, C, D, E, kwasu foliowego (w tym mutacji genu MTHFR), a także składników mineralnych – wapnia i żelaza.

  • Wynik badania wraz z opisem badanych genów dostępny w ciągu 4-6 tygodni.

  • Badanie wykonywane jest przez certyfikowane i akredytowane laboratorium w Kanadzie.

  • Dostępne trzy warianty: Wellness, Sport i Fertility.

Cena wariantu (zawiera konsultację u dietetyka): 2 249zł


Badanie witaminy D

Według statystyk ok. 90% polskiej populacji jest dotknięte niedoborem witaminy D. Bardzo istotne jest dobranie odpowiedniej dawki suplementacji oraz monitorowanie jej wpływu na zmiany stężenia witaminy D. Dlatego należy regularnie kontrolować poziom witaminy D.

Rola witaminy D jest kluczowa w utrzymywaniu prawidłowego stężenia wapnia we krwi, a tym samym odpowiedniej struktury i funkcji kośćca. Wpływa ona również na układy: immunologiczny, nerwowy, mięśniowy, krążenia czy płciowy. Jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne, niektóre typy nowotworów, cukrzycę, choroby układu krążenia czy nadciśnienie tętnicze.

Diagnostyka:

  • Możliwość samodzielnego pobrania krwi w formie suchej kropli bez konieczności odwiedzenia punktu poboru krwi.

  • Może być ona pobrana samodzielnie przez pacjenta z nakłucia opuszka palca lub płatka ucha.

  • Mała inwazyjność metody umożliwia zbadanie także dzieci i noworodki.

  • Próbka nanoszona jest na bibułę testową, następnie suszona i przekazywana do dalszych badań w laboratorium.

  • Dokładny wynik, w postaci cyfrowej, dostarczany jest do dietetyka zlecającego badania w ciągu kilku dni.

Metabolizm witaminy D jest bardzo złożony, a w jego efekcie powstaje wiele form o różnorodnym charakterze. Pod względem ilościowym we krwi dominują związki:

  • główne prekursory aktywnej formy witaminy D: 25(OH)D2 i 25(OH)D3

  • forma epimeryczna 3–epi–25(OH)D3

  • katabolit 24,25(OH)2D3

Każdy z opisanych parametrów ma zupełnie inne działanie, a niewłaściwy poziom jego stężenia może wynikać z odmiennych przyczyn. Dlatego tak ważna jest jak najbardziej adekwatna ocena ich zawartości. Mimo to w polskich laboratoriach bada się głównie tylko całkowite stężenie 25(OH)D, co nie daje pełnego obrazu metabolizmu klinicznego witaminy D.

Dzięki zastosowaniu metody referencyjnej (LC-MS/MS) badania umożliwia selektywne, dokładne, ilościowe oznaczenie zawartości metabolitów: 25(OH)D2, 25(OH)D3, 3-epi-25(OH)D3 oraz 24,25(OH)2D3.

Cena (zawiera konsultację u dietetyka): 80 zł


 

Masz pytanie? NAPISZ DO NAS


tel.  530 693 204

email: lados@onet.pl

Warszawa, Saska Kępa
ul. Berezyńska 26, wejście od ul. Francuskiej 38

Bezpłatny parking pod samym gabinetem.


Gabinet czynny:
Poniedziałek - piątek 9 - 21
Sobota 9 - 15

Dojazd - przystanek Ronda Waszyngtona

Autobus: 102, 111, 117,158, 507, 517, 521

Tramwaj: 7, 8, 9, 22, 24, 25